SANTOS AUGUSTA BUILDING

Location Building Area Year
Sao Paulo, Brazil 19.017 m² 2017

Rising at the corner of Rua Augusta and Alameda Santos, in the high-rise cluster along Avenida Paulista and across from Conjunto Nacional, Santos Augusta Building appreciates privileged views of the city, unobstructed over the leafy Jardins area.
The tower itself comprises four stacked volumes –different sizes, textures and alignments – elevated from the ground level. It rests on four pillars and the central core, keeping the floor at street level free and unimpeded – a plaza stretching out as an extension of the sidewalk.
From the street and past the reception/box office, visitors find on one side the access to the lifts leading to the office suites, and, on the other, the staircase and lifts to the theater – the latter, in fact, along with its dressing rooms, storage and restrooms, compose the first volume in the tower, right above ground level.
The second volume (floors 5 to 9), as well as the third (floors 11 to 17), are entirely reserved to office suites, containing 1 or 2 units per plate, each opening onto a private balcony.
The fourth and last volume, in turn, houses the upper level of a two-storey office suite on floor 19, and technical areas on the 20th floor.
Between one volume and the next there is a transitional level (floors 4, 10 and 18). Floor 4 contains the restaurant; floor 10 an office unit of 450m² leasable area, and floor 18 the lower level of the two-storey office. On these, the perimeter of the walled area recedes from the edges and is completely wrapped by plant-lined terraces. Such arrangement, which highlights the independence and difference across the volumes, also gives the impression they float freely one above the other.
The parking, intended both to users of the offices and the theater and restaurant, features 389 spaces distributed along 5 underground levels.

AUTHOR

Isay Weinfeld

COLLABORATOR

Alan Chu

PROJECT MANAGER

Elena Scarabotolo

DESIGN TEAM

Adriana Aun
Gabriel Bicudo
Sebastian Murr
Katherina Ortner
Sara Leitão
Relbert Amorin
Pablo Resende

INTERIOR DESIGN TEAM

Lucas Jimeno
Carolina Miranda

PHOTOS

Fernando Guerra

PT / EN